کلاغ نماد چیست؟ | معنی دیدن کلاغ در بیداری (اسطوره شناسی – مذهبی)
[ad_1]
بررسی کلاغ یا زاغ به عنوان یکی از مهم ترین نشانه های اساطیری و ادبی فرهنگ مردم ایران و به دلیل نقش های متعدد و متنوعی که در روایات اساطیری کهن و فرهنگ عامه دارد، بسیار حائز اهمیت است. جایگاه این پرنده اسطوره ای نشان دهنده ویژگی های مهم باورهای مردم ایران و نقشه حرکت و تحول فرهنگی آنان در گذر زمان است.
کلاغ نماد چیست؟
زاغ، زاغ یا زاغ یک پرنده مردار خوار سیاه رنگ است که عمر بسیار طولانی دارد. این پرنده از راسته شاهین های بزرگ با منقار بلند و قوی است و از حشرات و جوندگان تغذیه می کند. به دلیل تکرار کارکرد و نقشی که به عنوان یک شخصیت یا نشانه در داستان ها و افسانه های اساطیری ایرانی ایفا می کند، کلاغ یکی از پر تکرارترین نقوش به شمار می رود.
معمولاً هر پرنده با یک ویژگی خاص توصیف می شود. اما کلاغ پرنده ای است چند چهره که با صفات بسیار و گوناگون توصیف می شود; از جمله اینکه در فرهنگ اساطیری مردم عادی و بومیان نواحی مختلف ایران را با صفاتی چون پیام رسان، نشانه فرخنده، آسمان شب، بشارت، حکمت و دانش، پاکی و پاکی از آلودگی، پایداری و پایداری می شناسند و توصیف می کنند. البته قراب با محوریت هر یک از این صفت ها با نقش های متفاوتی در فرهنگ ایرانی نشان داده می شود.
برخی از رایج ترین تعاریف عبارتند از:
معانی مثبت:
هوش: کلاغ ها به دلیل توانایی در حل پازل، استفاده از ابزار و حافظه قوی به عنوان پرندگان باهوش شناخته می شوند. در برخی از فرهنگ ها، آنها نماد دانش و یادگیری هستند.
خلاقیت و بینش: به دلیل توانایی آنها در سازگاری و حل مشکلات به روش های جدید، آنها به عنوان نماد خلاقیت و نوآوری در نظر گرفته می شوند.
ارتباط با عالم ارواح: به دلیل رنگ سیاه و همراهی با مکان های اسرارآمیز مانند قبرستان ها، آنها اغلب با دنیای ماوراء طبیعی و ارواح مرتبط هستند. آنها را می توان به عنوان پیام رسان یا راهنمای جهان دیگر دید.
تغییر دادن: به دلیل توانایی خود در سازگاری با شرایط مختلف، نمادی از دگرگونی هستند.
قدرت: در برخی از فرهنگ ها، آنها به عنوان نماد قدرت و اقتدار تلقی می شوند.
معانی منفی:
مرگ و بدشانسی: آنها به دلیل ارتباط با اجساد مرده و حضور در گورستان ها اغلب با مرگ و سیاهی همراه هستند. در برخی فرهنگ ها، آنها را شوم می دانند و می توان آنها را منادی مرگ یا بدبختی دانست.
شیطان و نیروهای شیطانی: در برخی از افسانه ها و داستان ها، آنها به عنوان موجودات شیطانی یا نماد نیروهای تاریک دیده می شوند.
طمع و فرصت طلبی: به دلیل عادت به جمع آوری اشیاء براق و تمایلشان به مردار، گاهی اوقات به عنوان نماد طمع شناخته می شوند.
بیشتر بخوانید: تعبیر خواب کلاغ 35 تعبیر دیدن کلاغ سیاه در خواب
نشانه دیدن کلاغ چیست؟
به اشتباه تصور می شد که کلاغ ها پیام آور مرگ و جادوی سیاه هستند. اگرچه آنها گاهی اوقات می توانند خبرهای بدی را به ارمغان بیاورند، اما آنها مظهر حقیقت هستند پرنده مقدس “توت” (خدای بزرگ خرد و دانش مصریان). کلاغ همچنین برای آپولو (خدای خورشید)، هرا (ملکه خدایان) و اسکلپیوس (خدای پزشکی) استفاده می شد.
دیدن یک کلاغ به این معنی است که به زودی حقیقت برای شما آشکار خواهد شد. در زمان های قدیم اعتقاد بر این بود که “اگر آمادگی درک اطلاعات را نداشته باشید، خرد به دست نمی آید.” دیدن یک کلاغ تأیید الهی است که اکنون آماده هستید! به زودی چیز مهمی یاد خواهید گرفت.”
نماد کلاغ در اساطیر
نماد کلاغ در ایران
در کارکردهای روایی کلاغ، رنگ سیاه آن عنصر مهم و مؤثری است; زیرا در تفاسیر اساطیری رنگ سیاه معنای نمادین راز، ناشناخته، دنیای مردگان، خرد، قدرت شب و تاریکی را می رساند. در اساطیر بسیاری از اقوام آریایی و ایرانی، پرنده پیام آور است و نقش مثبتی دارد. همانطور که بررسی تطبیقی آیین ها و باورهای اقوام مختلف نشان می دهد، در نمادگرایی کلاغ جنبه منفی وجود ندارد.
مثلاً در اساطیر ایرانی، وقتی حیوان، پرنده، گیاه یا عنصر دیگری نماد یکی از خدایان می شود. همچنین مقام، مقام، صفات یا وظایف آن خدا را نشان می دهد. گاهی حیوان یا پرنده ای به دلیل ویژگی ها یا وظایفی که دارد در زمره یاران خدا قرار می گیرد و مورد توجه او قرار می گیرد و به خاطر همین همراهی و معاشرت به تدریج به عنوان نماد، نشانه یا خدا پذیرفته می شود. خودش بنابراین ارتباط کلاغ با ورونا، ارتباط آن با خورشید و روز قطعی است.
در آیین میترا، کلاغ پیام آور برگزیده اهورامزدا است. در این آیین آسمان غار فرض می شود و میترا که مظهر خورشید و نور است باید گاوی را که در غار زندگی می کند بکشد و ستارگان، درختان، حیوانات و دیگر پدیده های جهان را از آن بیرون بیاورد. آی تی. اهورامزدا زاغ را می فرستد تا نحوه کشتن گاو را به مهر (میترا) بیاموزد و در این کار به او کمک کند. به همین دلیل از هفت مرحله عبادت عشق، اولین مرحله ای که همه پیروان این دین باید داشته باشند، مرحله کلاغ نامیده می شود.
کلاغ یکی از معدود جانورانی است که نوع غذای آن تأثیر قابل توجهی بر کارکردهای روایی و باورهای مردم داشته است: کرکس بودن آن را رابط بین مرگ و زندگی می دانند. یعنی حیوانی است که بین جانوران گیاهخوار (وابسته به کشاورزی و در نتیجه حیات از دیدگاه رامش) و حیوانات درنده و خونخوار (وابسته به جنگ و در نتیجه مرگ) قرار دارد و به عبارتی از گوشت حیوانات تغذیه می کند. ; اما این آنها را نمی کشد. به همین دلیل در باورهای ایرانی-شمانی کهن او را پیام آور دنیای مردگان و پیام آور ارواح نیاکان می دانند.
بیشتر بخوانید: تعبیر و تفسیر کلاغ در فال قهوه
نماد کلاغ در سایر نقاط جهان
در فولکلور و اساطیر بومیان آمریکا، کلاغ استاد دگردیسی و تغییر شکل است و بسته به هدفش می تواند به هر شکلی (انواع جاندار یا بی جان) تبدیل شود.
علاوه بر این، زاغ توسط یونانیان مورد احترام بود زیرا آنها آن را قادر به پیشگویی می دانستند و برای آپولون و هرا مقدس می دانستند.
در اساطیر نورس و اروپای شمالی (که از نظر ژنتیکی و زبانی همزادگان ایرانیان باستان هستند)، این پرنده در راس هرم آفرینش و بلافاصله پس از اودین بزرگ، پدر همه قرار دارد. اودین خدای قدرتمند و قدرتمندی است که یکی از چشمان خود را به دلیل نوشیدن از چشمه دانش از دست داد که در بیشتر آثار با دو کلاغ نشسته بر شانه او به تصویر کشیده شده است.
این دو کلاغ که هوش و حافظه نامیده می شوند، در طول روز به دور دنیا سفر می کنند و عصر به اودین بازمی گردند و مشاهدات خود را گزارش می دهند.
در چین، زاغ نماد شناخت والدین است و در ژاپن نشانه محبت خانوادگی است و به عنوان یک پیام آور الهی نیز شناخته می شود. او پیام هایی را از کامی (خدایان ژاپنی) به کامی ها و مردم دیگر می رساند. در افسانه های ژاپنی و داستان های تائوئیستی، کلاغ قرمز یا طلایی رنگ است، سه پا دارد، در خورشید زندگی می کند و نماد آن محسوب می شود.
همراهی این پرنده با خورشید در فرهنگ عامه ژاپنی، آن را به نماد یانگ تبدیل کرده و تصویر خوبی به آن بخشیده است. در نهایت، تعداد پای اردک در تائوئیسم با این واقعیت توجیه می شود که عدد سه نماد نور، آگاهی معنوی و وحدت است.
نماد کلاغ از دیدگاه مذهبی
در داستان های مربوط به عمر طولانی کلاغ آمده است: خضر و الیاس مشکی با آویختن به شاخه ای از «خرگوش» آب حیات را آوردند. یک کلاغ تشنه به کاسه ای نوک می زند. مشک را سوراخ کردند و آب بر شاخه «خارگ» ریختند. بنابراین درخت «خرگوش» همیشه سبز و عمر کلاغ طولانی است.
کلاغ در داستان قرآنی ابراهیم و جوجه ها نیز حضور دارد و یکی از چهار پرنده (کرکس، طاووس، زاغ و کبوتر) است که حضرت ابراهیم برای دیدن باززایی و رستاخیز آنها را تکه تکه می کند.
کلاغ در بنده خود مرغ خوبی است و در اوستا آمده است: گوشت کلاغ را نباید خورد که برای خوردن مردار و رفع آلودگی ساخته شده است. در کتاب عهد عتیق آمده است که زاغ به فرمان خدا برای الیاس در بیابان نان و گوشت آورد و او را به عنوان نماد نجات خداوند از مرگ نجات داد. همانطور که در سفر خلقت، نمادی از آگاهی است.
در این نقش، کلاغ بعداً به متون سوفیا راه پیدا می کند. مثلاً در داستان ملاقات ابراهیم حواس با عرب و اصل آن که خداوند هر روز یک قرص نانی از طریق کلاغی برای او می فرستد یا در داستانی دیگر صاحب دینار زاغی را می بیند که غیب او را متهم می کند. برای نجات جان مسافری که مضطرب شده بود یا روایت ابن بذر از داستان کلاغی که به فرمان الهی خرگوشی را برای شیخ صفی و مهمانانش شکار کرد. نجات یکی از نقش های برجسته کلاغ است که برای اولین بار در متون صوفیه آمده است.
با تمام این اوصاف، اگرچه روایات اسلامی عربی و آموزه های پس از اسلام در فرهنگ عامه و باورهای عامه رسوخ کرده و تمام تلاش خود را می کردند تا کلاغ را بد و شوم جلوه دهند، اما بیشتر ضرب المثل ها، داستان های قدیمی و کنایه ها در مورد شکل کلاغ گرفته شده است. مربوط به خصوصیات نبوی و غیبی این پرنده است که چهره ای درخشان و مثبت به آن می بخشد و نقش مثبت آن را در اساطیر ایرانی یادآور می شود.
در فرهنگ شفاهی رایج، ضربالمثلها، کنایهها، داستانها و باورهای عامیانه، کلاغ اغلب نقش مثبتی دارد و وقار، مژده، عمر طولانی و دانش غیبی خود را به ما یادآوری میکند. به نظر می رسد با وجود نفوذ فراوان فرهنگ عامه از متون اسلامی عربی، این پرنده که نقش های گوناگونی در تاریخ داشته است، هنوز خاستگاه اساطیری خود را در باورهای مردم حفظ کرده و آن را نشانه ای نیکو و مبارک می دانند.
[ad_2]